dimarts, 29 de novembre del 2011

Scratch

Avui a classe s'ha mencionat l'Scratch, sense arribar a aprofundir-hi, així que intentaré presentar-lo tot seguit.
D'entrada, jo només el coneixia d'haver-lo sentit mencionar, per exemple, quan durant l'estada intensiva de pràctiques el mestre d'informàtica em va comentar que a sisè curs els alumnes aprenien a utilitzar-lo.

Scratch, segons el que trobem a la Viquipèdia, és "una aplicació informàtica destinada principalment als nens, mitjançant la qual poden explorar, experimentar i manifestar idees de manera creativa i divertida". Si entrem a la web oficial -des d'on ens podem descarregar l'aplicació de manera gratuïta-, veiem que el seu lema "Imagina · Programa · Comparteix" ja ens dóna pistes dels fonaments del programa.

Per informar-me sobre el programa, a més de les dues webs enllaçades anteriorment, he accedit a la web Scratch Català, un bloc creat i administrat per l'Eugeni Catalán que resulta de gran utilitat per conèixer l'aplicació això com per resoldre els dubtes sorgits. En ella, també podem trobar una explicació del joc, a més d'un detallat tutorial.

Els gràfics i els moviments de l'aplicació Scratch són molt limitats, però en qualsevol cas pot ser una molt bona eina d'iniciació en la creació d'animacions i programació amb l'ordinador. A més, les possibilitats de joc i de crear noves dinàmiques, escenaris i utilitats són infinites: tantes com idees es tinguin. Així, com a projectes de referència, us proposo consultar aquest apartat de la web Scratch Català.

Finalment, i com a curiositat, m'ha resultat agradable veure l'apartat Escoles, en què cita un seguit de centres en els quals s'ensenya i es treballa a partir d'aquesta aplicació. Un exemple que trobem és l'escola Projecte de Barcelona, com ens mostren en aquest reportatge. Tant de bo altres escoles s'afegeixin a aquest llistat, perquè trobo que l'aplicació val la pena, i pot ser de gran utilitat per a l'aprenentatge dels alumnes en relació amb les TIC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada