diumenge, 9 de desembre del 2018

Deuwatts: divulgació científica a betevé

Entrada per al blog ScratchCatalà
Accés a la publicació original


Deuwatts és un dels meus programes favorits. Cada setmana (i ja van més de 100!), ofereix 30 minuts de reflexions al voltant de la ciència, la tecnologia, la salut i el medi ambient.

 

Deuwatts

En Lluís Reales és el director i presentador del programa Deuwatts, espai en format de reportatge documental que té com a ingredients bàsics el coneixement, l'emoció i el pensament crític. Es va estrenar el 13 de setembre de 2016 i, des d'aleshores, cada dimarts a les 22.20 h ens apropa a una nova temàtica. Tots els reportatges duren 28 minuts i tenen en comú la mateixa estructura: una entrevista a un/a expert/a, diferents enfocaments i/o experiències i sovint una recomanació de pel·lícules sobre la temàtica.

   

Em consta que Deuwatts només ha rebut un premi, l'ATLL de l'Aigua; i dic "només" perquè després d'haver-ne vist més de la meitat dels 104 programes emesos penso que es mereix més reconeixements: tant de bo amb el temps es premiï la qualitat sostinguda.

Els meus 3 programes preferits


Robots socials

El 22 de novembre de 2016 es va emetre un programa sobre els Robots socials. Es tracta d'un tipus de robots dissenyats per conviure i relacionar-se amb persones, és a dir, pensats per ajudar-nos i millorar el nostre dia a dia.


Compta amb la participació de Jordi Albó, Joan Oliver, Miquel Barceló, Mercè Parcerisas i Miguel García. La Mercè mostra l'ús educatiu que fan dels robots socials a l'escola La Salle Bonanova mentre que de la mà del Miguel veiem com s'empren en l'àmbit terapèutic a l'Hospital Sant Joan de Déu. Al vídeo apareixen diferents robots: el dinousaure Pleo (l'anomenen Noa), els educatius Kibo i Albert, i els humanoides ROBOTIS Mini (Darwin), NAO i Pepper. Cada vegada trobem més experiències educatives amb robots socials. Un exemple interessant és el de l'escola Mare de Déu dels Àngels RobÈtica, a càrrec d'en Vicenç Casas. Entre d'altres, treballen amb Nala (el dinousaure Noa al vídeo) i fan l'experiència aprenentatge-servei ROBAE.



Educació i tecnologia

El passat 10 de juliol de 2018 es va dedicar a l'Educació i la tecnologia, una aliada del canvi, tant necessari, en les maneres d'aprendre. La integració de les tecnologies de la informació i la comunicació a les aules pot donar valor al fet de compartir i treballar en equip.


Hi participen: Miquel Àngel Prats, Aurelio RuizEva Domínguez, Alejandro Valero, Sara Martínez i Lucía Ramis. En aquest fil de tuits veureu els fragments concrets de l'entrevista a Miquel Àngel Prats.


Aprendre matemàtiques

Un dels primers programes, emès l'1 de novembre de 2016 va girar al voltant de l'aprenentatge de les matemàtiques. En ell, es pregunten quines són les claus i els mètodes per aprendre matemàtiques amb ganes i passió.
 

Al vídeo hi participen l'Anton Aubanell, la Cecilia Calvo, la Violant Olivares,  en Claudi Alsina i la Maria Antònia Canals. D'aquesta última protagonista recomano l'entrevista on, al final, formula un decàleg d'errors ben interessant. Precisament el programa d'aquesta mateixa setmana, Divulgar matemàtiques: reptes + emoció, està molt relacionat amb l'anterior.
 

Hi participen: Pura FornalsGuido Ramellini, Rosario Delgado, Sergio Belmonte i Pilar Bayer. Visiten el Museu de les Matemàtiques i mostren imatges del congrés Matrix2018: vaig assistir a la ponència plenària d'en Rius Roelofs i vaig quedar meravellat.

Altres Deuwatts interessants

Relacionats directament amb l'Educació també trobem Aprenentatge i jocTrastorns de l’espectre autista, Altes capacitats, Dislèxia... o fins i tot l'especial 100 programes Fronteres de la ciència vistes pels nens.
 

També recomano altres relacionats amb la tecnologia com Drons, els robots voladors, VideojocsTecnologies per millorar la salut o Tecnologia musical.
   

150 anys de la taula periòdica, el sorprenent Insectes, estrelles de l’evolució... En definitiva: si voleu veure'ls tots podeu consultar el lloc web de betevé o la llista de reproducció a YouTube.

Per acabar

Si bé n'ha parlat de passada en algun programa, tant de bo l'equip de Deuwatts consideri interessant dedicar-ne un a l'Aprenentatge de la programació. També proposo un sobre la Realitat Virtual i Augmentada, encara que soc conscient que ja s'ha tocat a Educació i tecnologia. Repeteixo la meva felicitació pel programa i... per molts Deuwatts més!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada